Pojdi na glavno vsebino

ZAMP zbira pogojna pooblastila za nove pravice

Združenje ZAMP je v zvezi z novimi pravicami za avtorje, ki jih je prinesla lani prenovljena slovenska avtorska zakonodaja, in nekaterimi drugimi načini uporabe del pričel z zbiranjem pogojnih pooblastil imetnikov pravic, da bo lahko na njihovi podlagi v prihodnje zaprosil za dovoljenje za njihovo kolektivno upravljanje. Tako bo avtorjem lahko omogočil boljše varovanje pravic pri uporabi del na številne načine, med drugim tudi na digitalnem trgu, ki postajajo vse bolj prevladujoči.

KAKO SMO PRISPEVALI K VAROVANJU PRAVIC AVTORJEV

Združenje ZAMP, najstarejša slovenska kolektivna organizacija, ki je doslej za avtorje književnih, znanstvenih in publicističnih del zbrala približno 13 milijonov evrov, je bilo leta 2022 še posebej aktivno v procesih implementacije dveh evropskih direktiv, (EU) 2019/790 in (EU) 2019/798, ki sta prinesli spremembe v obeh temeljnih zakonih, pomembnih za avtorje in imetnike pravic, ZASP in ZKUASP.

Januarja 2022 je ZAMP na javni predstavitvi osnutka implementacije opozoril na za avtorje nedopustno neodplačnost digitalne reprodukcije avtorskih del pri spletnem poučevanju oziroma učenju na daljavo ter poudaril, da se mora Slovenija zgledovati po dobrih evropskih praksah. Na isto temo smo se sestali z državnim sekretarjem na Ministrstvu za gospodarstvo in tehnologijo ter z direktorico URSIL, nato pa v okviru medresorskega usklajevanja predloga zakona še z visokimi predstavniki Ministrstva za kulturo, ZAMP pa se je zavzel TUDI za to, da zakon ne bi bil sprejet po hitrem postopku. Februarja 2022 je ZAMP organiziral javni posvet z avtorji in imetniki pravic o predlogih sprememb ZASP in ZKUASP, kasneje pa se je sestal še s predstavniki Ministrstva za šolstvo.

V zvezi s problemom pravičnega nadomestila avtorjem za digitalno reproduciranje pri pouku na daljavo je ZAMP naročil tudi pravno mnenje Inštituta za avtorsko pravo (IAP). To mnenje je odigralo pomembno vlogo v uradni javni razpravi, predlogu ZAMP pa sta se pridružili še dve kolektivni organizaciji, AIPA in IPF. Septembra 2022 so štiri kolektivne organizacije (ZAMP, AIPA, IPF in Kopriva) na Odbor za gospodarstvo Državnega zbora RS poslale predlog amandmajev k predlogu sprememb obeh zakonov avtorskopravne zakonodaje, ZAMP pa je v imenu avtorjev s področja književnosti, znanosti in publicistike sodeloval tudi na razpravi o predlogu zakona v Državnem zboru.

KAKO DELUJE POGOJNO POOBLASTILO

Oktobra 2022 je bila z novelo ZASP v 47.b. členu tudi dejansko uvedena nova izjema o digitalni reprodukciji in priobčitvi javnosti pri pouku na daljavo, za katero je predvideno nadomestilo, ki se upravlja obvezno kolektivno. Zaradi svojih bogatih izkušenj na področju kolektivnega upravljanja pravic s področja književnosti, znanosti in publicistike želi ZAMP zaprositi pristojni Urad za intelektualno lastnino za podelitev dovoljenja za upravljanje pravic iz naslova digitalne reprodukcije avtorskih del pri spletnem poučevanju oziroma učenju na daljavo ter nekaterih drugih oblik uporabe del, povezanih z digitalnim trgom.

Pogojno pooblastilo se udejani v primeru, da bo ZAMP pridobil zadevna dovoljenja za upravljanje pravic. Vse pravice imetnikov iz avtorskih del v vsakem primeru ostajajo v njihovi lasti, ZAMP pa pooblastitelji zaupajo dovoljenje za njihovo upravljanje za primere, ko sami ne bi mogli priti do nadomestil za uporabo, ki je sami ne morejo nadzorovati in bi jo zelo težko uveljavljali.

mag. Barbara Pogačnik (Sorbonne-Paris IV, FR)
Poslovodja ZAMP

Priloge

Obrazec-pogojnega-pooblastila.pdf


© 2017 - 2024 ZAMP - Združenje avtorjev Slovenije, k.o. Vse pravice pridržane. | Pravno obvestilo | Piškotki

Produkcija: boomerank

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...